For real rock and punk fans


1960s


The Sonics

Ett av de amerikanska rockband under den första halvan av 1960-talet som hade det hårdaste och rockigaste soundet var The Sonics, bildat 1960 i Tacoma, i delstaten Washington. Gruppen hade aldrig några större hits på nationell nivå men blev populära lokalt och inflytesrika för 70-talets punkvåg. Sonics första uppsättning bestod av Larry Parypa (gitarr och sång), Stuart Turner (gitarr), Andy Parypa (bas), Mitch Jaber (trummor) och Jerry Parypa (saxofon). 1961 ersatte Tony Mabin Jerry Parypa som saxofonist. Efter några år utan större framgångar fick Sonics 1964 skivkontrakt med det lilla bolaget Etiquette records och släppte sin första skiva, singeln "The witch" i november det året. Låten blev en succé i gruppens hemtrakter men i USA som helhet fick den inte så stor uppmärksamhet. Vid den här tiden ingick Larry Parypa (gitarr, sång), Gerry Roslie (orgel, piano, sång), Rob Lind (saxofon, sång, munspel), Andy Parypa (bas) och Bob Bennett (trummor) i bandet. I början av 1965 var det dags för Sonics att ge ut sin första LP, "Here are The Sonics" som jag tycker är gruppens bästa album med låtar som "The witch", "Psycho" och "Strychnine". Ungefär ett år senare följde nästa LP, "Boom" som inte riktigt höll samma klass som debutalbumet men ändå var klart hörvärt. I sluttet av 1966 bytte The Sonics skivbolag till Jerden records där de gav ut sin tredje LP "Introducing The Sonics" 1967, jämfört med de två föregående albumen var skivan inte så lyckad och den sålde också ganska dåligt. Efter det föll bandet isär och medlemmarna gick åt olika håll men 1972 återförenades den ursprungliga gruppen för en konsert på Seattle Paramount Theatre. Åtta år senare spelade Sonics in albumet "Cinderella" som innehöll nyinspelningar av gammalt material. 2007 var det dags för en ny återförening då bandet spelade på en garagerock-festival i Brooklyn och i början av förra året släpptes ett nytt album som hette "This is The Sonics".

 

    


The Kingsmen

The Kingsmen, som bildades i Portland, Oregon, USA 1959 är som de flesta förmodligen känner till mest kända för sin klassiska version av Richard Berry´s rocklåt "Louie Louie" som nådde ända upp till andraplatsen på den amerikanska Bilboard-listan 1963. Gruppen bestod då av Jack Ely (sång och gitarr), Mike Mitchell (gitarr), Bob Nordby (bas), Don Galluci (orgel) och Lynn Easton (trummor). Vissa personer ansåg att texten till "Louie Louie" var oanständig och delstaten Indiana´s guvernör Matthew E. Welsh bannlyste låten vilket bara gjorde den ännu populärare bland yngre människor. 1964 fick The Kingsmen ännu en stor framgång på hitlistorna med "The jolly green giant" men därefter hade de inte några större hits. Men med "Louie Louie" har gruppen ändå för alltid skrivit in sig i rockhistorien och blivit en av inspirationskällorna för den tidiga punkrocken.  


The Yardbirds

Förutom att de under ett par års tid hade ett antal hitsinglar så är The Yardbirds mest kända för sina tre sologitarrister, Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page. Gruppen bildades i London 1962 och hette då The Metropolitan blues quartet men bytte året efter namn till Yardbirds. Gruppens första sättning bestod av Keith Relf (sång), Chris Dreja (kompgitarr), Paul Samwell Smith (bas) och Jim McCarthy (trummor) de hade också en sologitarrist som hette Anthony Topham den första tiden men han byttes ganska snart ut mot Keith Relfs klasskamrat Eric Clapton. Yardbirds var, särskilt i början av sin karriär, väldigt bluesinfluerade och spelade mest coverlåtar. När Rolling Stones hade slutat som husband på den legendariska Londonklubben The Marquee tog Yardbirds över deras plats och spelade där in livealbumet Five live Yardbirds 1964. Därefter lämnade Clapton gruppen och ersattes av Jeff Beck. Med honom fick Yardbirds sin första större hit med singeln "For your love" våren 1965. Med Beck som sologitarrist började Yardbirds spela en mer experimentiell musik med mycket feedback och distortion. Åren 1965 och 1966 skulle bli bandet storhetstid då de fick hits med låtar som "Heart full of soul", "Evil hearted you", "Shapes of things" och "Over under sideways down". 1966 var Yardbirds också med live i Michelangelo Antonionis långfilm Blow-up där de framför låten "Stroll on" och Jeff Beck slår sönder en gitarr. I juni samma år, strax efter att albumet "The Yardbirds" hade spelats in lämnade Paul Samwell Smith gruppen för att arbeta som skivproducent. Den blivande gitarrstjärnan Jimmy Page gick då med på att gå med i gruppen som basist under en period då Chris Dreja skulle lära sig spela instrumentet. Därefter skulle Page återgå till att bli sologitarrist. Yardbirds-epoken med både Page och Beck som medlemmar skulle inte bli särskilt långvarig. I oktober 1966 fick Jeff Beck sparken på grund av diverse problem som han orsakade med sin perfektionism och sitt explosiva humör. Därefter skulle bandet turnera mycket i USA och live var gruppen ofta sevärda medan däremot skivorna efter "The Yardbirds" inte höll samma klass som tidigare och dessutom inte sålde särskilt bra. Yardbirds fortsatte fram till sommaren 1968 då gruppen gjorde sin avskedsspelning. Jimmy Page satte ihop ett nytt band som till en början kallade sig för The New Yardbirds men snart bytte namn till Led Zeppelin och skulle nå jättestora framgångar de kommande åren. Keith Relf dog av en elektrisk stöt från en elgitarr 1976. 1992 återbildades Yardbirds med bl a Chris Dreja och Jim McCarthy som medlemmar. De gav 2000 ut albumet Birdland.